Is melk goed voor katten?

Je hebt waarschijnlijk de cartoon Tom & Jerry gezien? Vooral de afbeeldingen van Tom die een kom melk likken, maar wist je dat melk geen natuurlijk onderdeel is van het dieet van een volwassen kat. In veel gevallen is melk niet goed voor hen.

Hoewel katten de smaak van melk lekker vinden, houden ze er niet altijd van. Net als mensen en honden kunnen katten lactose-intolerant zijn. De suiker in melk wordt lactose genoemd. Om lactose te verteren, moet het lichaam voldoende hoeveelheden van een enzym genaamd lactase produceren. De onverteerde suikers in de darmen kunnen schade aanrichten. Diarree, maagkrampen en winderigheid zijn veel voorkomende problemen.

De lactaseniveaus van zowel kitten als puppy dalen zodra ze gespeend zijn. Als ze in het wild zouden leven, zou dit geen probleem zijn omdat volwassen dieren geen reden zouden hebben om melk te drinken. Gedomesticeerde dieren drinken alleen melk omdat wij mensen het aan hen aanbieden.

Kittens mogen nooit koemelk worden aangeboden. Het ontbreekt aan veel essentiële voedingsstoffen, eiwitten en antilichamen die een groeiend kitten nodig heeft. Kittens zijn het meest geschikt voor de moedermelk. Als dit niet mogelijk is, moet een kittenmelkvervanger worden gebruikt.

Koemelk mag nooit de primaire voedselbron van uw kat zijn, omdat het essentiële voedingsstoffen mist. Als uw kat lactose-intolerant is maar van melk houdt, wees dan niet bang. Er zijn verschillende opties die u kunt proberen:

  • Gewoon probiotische yoghurt bevat meestal minder lactose.
  • Lactosevrije melk is vaak een goede vervanging.

Vergeet niet dat melk alleen als traktatie mag worden gebruikt. Het zou nooit meer dan 5-10% van het normale dieet van een kat mogen zijn.

Zou je je kat toch een traktatie willen geven, waarom zou je dan FourFriends traktaties op basis van vlees niet proberen? Deze bevatten meer dan 73% vlees van hoge kwaliteit


Geschreven door FourFriends Pet Food,