Nieuws & Blog

Is melk goed voor katten?

Je hebt waarschijnlijk de cartoon Tom & Jerry gezien? Vooral de afbeeldingen van Tom die een kom melk likken, maar wist je dat melk geen natuurlijk onderdeel is van het dieet van een volwassen kat. In veel gevallen is melk niet goed voor hen.

Hoewel katten de smaak van melk lekker vinden, houden ze er niet altijd van. Net als mensen en honden kunnen katten lactose-intolerant zijn. De suiker in melk wordt lactose genoemd. Om lactose te verteren, moet het lichaam voldoende hoeveelheden van een enzym genaamd lactase produceren. De onverteerde suikers in de darmen kunnen schade aanrichten. Diarree, maagkrampen en winderigheid zijn veel voorkomende problemen.

De lactaseniveaus van zowel kitten als puppy dalen zodra ze gespeend zijn. Als ze in het wild zouden leven, zou dit geen probleem zijn omdat volwassen dieren geen reden zouden hebben om melk te drinken. Gedomesticeerde dieren drinken alleen melk omdat wij mensen het aan hen aanbieden.

Kittens mogen nooit koemelk worden aangeboden. Het ontbreekt aan veel essentiële voedingsstoffen, eiwitten en antilichamen die een groeiend kitten nodig heeft. Kittens zijn het meest geschikt voor de moedermelk. Als dit niet mogelijk is, moet een kittenmelkvervanger worden gebruikt.

Koemelk mag nooit de primaire voedselbron van uw kat zijn, omdat het essentiële voedingsstoffen mist. Als uw kat lactose-intolerant is maar van melk houdt, wees dan niet bang. Er zijn verschillende opties die u kunt proberen:

 • Gewoon probiotische yoghurt bevat meestal minder lactose.
 • Lactosevrije melk is vaak een goede vervanging.

Vergeet niet dat melk alleen als traktatie mag worden gebruikt. Het zou nooit meer dan 5-10% van het normale dieet van een kat mogen zijn.

Zou je je kat toch een traktatie willen geven, waarom zou je dan FourFriends traktaties op basis van vlees niet proberen? Deze bevatten meer dan 73% vlees van hoge kwaliteit

Labels diervoeding begrijpen te lezen

Op alle commerciële dierenvoeding moet bepaalde informatie op de verpakking staan. Deze wordt bepaald door de Europese wetgeving.

De items die aanwezig moeten zijn, zijn:

 • De naam van de producten
 • Nettogewicht van de inhoud van de tas
 • Naam en adres van de fabrikant
 • De woorden hondenvoer of kattenvoer, dus mensen verwarren het niet met voedsel voor mensen
 •  De formulering compleet of aanvullend
 • Een verklaring om te zeggen of het voedsel voor een bepaald doel is gemaakt. Bijvoorbeeld een puppy of kitten, een werkhond of een senior huisdier.
 • De gegarandeerde analyse, die moet omvatten:
 • Ruw eiwit
 • Ruw vet
 • Vezel
 • As
 • Vochtigheid
 • Ingrediënten - deze worden in afnemende volgorde per gewicht vermeld

Helaas dwingt de wetgeving geen enkel huisdiervoerbedrijf om te zeggen hoe hoog of laag de verteerbaarheid van hun product is.

De eenvoudigste manier om de verteerbaarheid van een diervoeder te bepalen, is door te kijken naar de hoeveelheid ontlasting die door uw huisdier wordt geproduceerd. Hoe hoger de verteerbaarheid van het voedsel, hoe minder ontlasting wordt geproduceerd. Dat komt omdat het dier meer voedingsstoffen kan verteren en gebruiken in voedsel van hogere kwaliteit. Dus in het algemeen, als het aantal geproduceerde ontlasting laag is in vergelijking met de hoeveelheid voedsel die elke dag wordt gevoed, dan is de verteerbaarheid van het voedsel goed.

Een goed verteerbare eiwitbron is essentieel. Als het eiwit slecht verteerbaar is, betekent dit dat het niet kan worden afgebroken door het darmkanaal. Over het algemeen zijn eiwitten uit dierlijke bronnen van hogere kwaliteit dan plantaardige eiwitten, omdat ze een completer complement vormen van essentiële en niet-essentiële aminozuren.

Het kippenvet dat in FourFriends wordt gebruikt, heeft een verteerbaarheid van 97% en het kippenvlees dat in de formules wordt gebruikt, heeft een verteerbaarheid van 95%. Er is geen berekening voor elk voer en u moet altijd rekening houden met elke individuele hond. Sommigen kunnen het voedsel gemakkelijk verteren, anderen kunnen problemen hebben als gevolg van verschillende ziekten in de darmflora. Graaneiwitten zijn echter altijd minder verteerbaar.

De ingrediënt - splits truc

Van de vele marketingtrucs die door sommige fabrikanten van diervoeding worden gespeeld, is de truc met gesplitste ingrediënten de meest voorkomende.

FourFriends keurt het etiketspel ten zeerste af, omdat sommige fabrikanten haar klanten misleiden door te denken dat hun ingrediënten en dus hun producten beter zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Ze doen dit door bepaalde ingrediënten op de verpakking te splitsen.

We willen allemaal dat vlees wordt vermeld als het primaire ingrediënt. Veel producten van lagere kwaliteit hebben echter niet genoeg vlees om het eerst te vermelden, dus om eiwitbronnen van vlees hoger op de ingrediëntenlijst te krijgen, nemen sommige fabrikanten koolhydraten en plantaardige bronnen en splitsen ze op.

Dus als bijvoorbeeld tarwe het meest voorkomende ingrediënt van het voedsel is, wordt het niet altijd zo op de etikettering weergegeven.

We moeten ook onthouden dat tarwe regelmatig wordt gekoppeld aan voedingsintolerantie, waardoor het een zeer controversieel ingrediënt is.

Een eenvoudige zoekopdracht op internet vond een fabrikant van hondenvoer die de inhoud van hun etiket verdeelde. Dit is hoe een deel van het label leest:

 • Kippenmaaltijd, gemalen volkoren, tarwemeel, maïsglutenmeel, gemalen rijst, rijstzemelen, kippenvet ...

Hoewel kippenmaaltijd het eerste ingrediënt in% lijkt, kan het door tarwe en rijst in verschillende beschrijvingen te splitsen afzonderlijk worden vermeld, zodat het lijkt op een kleiner% van het voedsel als geheel.

Als de tarwe- en rijstingrediënten bij elkaar worden opgeteld, zouden dezelfde ingrediënten er zo uitzien -

 • Tarwe, rijst, kippenvlees, maïsglutenmeel, kippenvet …….

Door het splitsen van ingrediënten worden we misleid om te geloven dat een bron van vleeseiwitten het hoogste ingrediënt per hoeveelheid is. In dit geval is tarwe echter het overheersende ingrediënt.

Het is daarom belangrijk om het ingrediëntenpaneel op uw zak met dierenvoeding te begrijpen. Zorg ervoor dat u bepaalt of de primaire eiwitbron afkomstig is van dierlijk vlees of plantaardige bronnen. Dierlijke eiwitbronnen zijn van een veel hogere kwaliteit en bieden een breder scala aan aminozuren. Deze zijn belangrijk voor zowel honden als katten.

Wat is precies vers bereid vlees in diervoeding?

Er zijn veel tegenstrijdige adviezen over de twee belangrijkste soorten vlees die in dierenvoeding worden gebruikt. Bij alle complete levensmiddelen van FourFriends gebruiken we een zogenaamde Meat Meal, maar hoe verhoudt zich dat tot vers bereide vleeswaren?

In onze vorige blog hebben we uitgelegd dat plantaardige eiwitbronnen vaak worden gebruikt als hoofdingrediënt in goedkopere dierenvoeding. Deze zijn over het algemeen minder verteerbaar dan vlees en bevatten lagere niveaus van belangrijke voedingsstoffen zoals aminozuren.

Vers bereide vleeswaren (VBV) worden op precies dezelfde manier aan de mengkom toegevoegd als vleesmaaltijden. Dit betekent dat VBV's nog steeds meer dan 70% van zijn gewicht in water bevatten. Vleesmaaltijden zijn gewoon vers bereid vlees dat is gedroogd, ontvet en vermalen voordat het wordt gemengd met andere ingrediënten. Dit proces maakt vleesmaaltijden een zeer geconcentreerde bron van eiwitten.

Wat nog belangrijker is, is de kwaliteit van het vlees voordat het wordt verwerkt. Dit komt neer op het type vlees dat wordt gebruikt en hoe de ingrediënten worden opgeslagen. Rauw vlees is vatbaar voor bacteriële besmetting als het niet correct wordt bewaard. Hoe langer vers bereid vlees in onbewerkte vorm is en hoe meer het wordt vervoerd, hoe groter het risico op bacteriële infecties. Het proces dat wordt gebruikt om FourFriends complete voedingsmiddelen te maken, verwijdert altijd het risico op bacteriële besmetting.

Het feit dat het ingrediëntenpaneel op de verpakking vers vlees aangeeft, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het een betere eiwitbron is. Nogmaals, dit komt neer op de kwaliteit van de ingrediënten en niet op de beschrijving.

De verteerbaarheid van dierlijke eiwitten is ook belangrijk. Om de voedingsstoffen in het vlees te verteren, te absorberen en te gebruiken, moet de kwaliteit hoog zijn. Het is onwaarschijnlijk dat bijproducten uw huisdier schade toebrengen, maar ze zijn waarschijnlijk niet zo gemakkelijk verteerbaar als een hoogwaardige vleesmaaltijd of vers vlees. 

Zowel vers vlees als vleesmaaltijden kunnen veel bot bevatten. Dit zorgt voor een dieet met veel as* en dit zal niet zo verteerbaar zijn als vlees met een lagere as*. Diëten met een hoog percentage vlees kunnen slecht verteerbare dierlijke eiwitten gebruiken, dus u kunt meer betalen voor het voedsel, maar uw hond of kat profiteert er misschien niet van.

Wilt u meer weten over het complete voedsel van FourFriends? U kunt ons bellen op 072 5318362 of stuur een e-mail info@fourfriendspetfood.nl

As* Ruwe as is de term voor alles wat overblijft na verbranding. Het wordt ook werkelijk gemeten door een beetje voeding onder hele hoge temperaturen te verbranden. Wat na verbranding over blijft, zijn de mineralen. Er zit dus niet werkelijk ruwe as in het voer. In honden- en kattenvoeding is bot de grootste bron van mineralen, en vaak worden er ook mineralen-supplementen aan toegevoegd. In een voeding met meer bot, zit dus een hoger percentage aan ruwe as.

We helpen u graag.

CONSERVEERMIDDELEN DIE WORDEN GEBRUIKT IN VOEDSEL VOOR HUISDIEREN

Conserveermiddelen worden gebruikt in voedsel voor huisdieren om de voedingsstoffen die ze bevatten te beschermen tegen oxidatieve of bacteriële schade.

In eenvoudige bewoordingen weerspiegelt oxidatieve stress een onbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun effecten te ontgiften.

Het extrusieproces van droge complete voedingsmiddelen helpt bacteriën in de rauwe ingrediënten te doden, omdat deze voedingsmiddelen over het algemeen een laag vochtgehalte hebben.

Het vochtgehalte in FourFriends is 10%, dus zolang de verpakking intact is, kan omgevingsvocht geen toegang krijgen en dus de meeste bacteriën afschrikken.

Het vetgehalte is het ingrediënt dat de meeste bescherming vereist. Oxidatie van vetten in voedsel voor huisdieren kan een verlies aan calorische concentratie veroorzaken, onaangename geurtjes veroorzaken en de kleur van de brokken veranderen. Om oxidatie te voorkomen, gebruiken we natuurlijke antioxidanten die bekend staan als tocoferolen, vitamine E en rozemarijn.

Sommige dierenvoeding kan kunstmatige conserveringsmiddelen gebruiken. Dit zijn chemische stoffen die de besmetting van voedselbacteriën en veranderingen in voedselkleur vertragen. Deze kunnen butylhydroxyanisol of BHA, butylaathydroxytolueen of BHT, tertiair butylhydroquinon of TBHQ en ethoxyquin omvatten. Hoewel deze stoffen veel goedkoper zijn dan natuurlijke conserveermiddelen, zijn ze twijfelachtige alternatieven.

 • BHA E320 is in verband gebracht met leverziekten en kanker.
 • BHT E321 is in verband gebracht met kanker bij laboratoriumratten.
 • Ethoxyquin E324 wordt ook gebruikt bij de productie van synthetisch rubber voor banden. Het is geschorst voor gebruik door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid omdat het DNA kan beschadigen en tot celmutatie kan leiden. Dit is slechts een opschorting en geen verbod, dus het kan op elk moment terugkeren. Ethoxyquin wordt nog steeds veel gebruikt buiten de EU, dus controleer uw merklabels, met name de typische analyse. 

Sommige bedrijven voor huisdierenvoeding verleggen de grenzen als het gaat om de terminologie die wordt gebruikt op de ingrediëntenlijst. Helaas is er binnen de wetgeving ruimte om wat spin toe te voegen. Het is niet ongewoon om iets te vinden als:

 • bevat EU toegelaten antioxidanten 

Dit klinkt veel beter dan zeggen bewaard door BHA, BHT of Ethoxyquin

Het lijdt geen twijfel dat een natuurlijk conserveermiddel veiliger en gezonder is voor uw huisdier, maar ze zijn duurder dan synthetische antioxidanten. Het is fascinerend wanneer huisdierenvoerbedrijven adverteren dat hun voedingsmiddelen conserveermiddelvrij zijn maar geen details geven.                                                       

Geëxtrudeerde voedingsmiddelen hebben conserveermiddel nodig om ze de houdbaarheid te geven die we nodig hebben. Controleer de etiketten voordat u kiest welk merk voedsel aan uw eisen voldoet en onthoud - we gebruiken alleen natuurlijk in FourFriends.

We zijn altijd blij om dit onderwerp te bespreken middels e-mail of per telefoon.

FourFriends komt naar Nederland

Met trots kunnen wij dit fantastische merk introduceren in Nederland.