CONSERVEERMIDDELEN DIE WORDEN GEBRUIKT IN VOEDSEL VOOR HUISDIEREN

Conserveermiddelen worden gebruikt in voedsel voor huisdieren om de voedingsstoffen die ze bevatten te beschermen tegen oxidatieve of bacteriële schade.

In eenvoudige bewoordingen weerspiegelt oxidatieve stress een onbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun effecten te ontgiften.

Het extrusieproces van droge complete voedingsmiddelen helpt bacteriën in de rauwe ingrediënten te doden, omdat deze voedingsmiddelen over het algemeen een laag vochtgehalte hebben.

Het vochtgehalte in FourFriends is 10%, dus zolang de verpakking intact is, kan omgevingsvocht geen toegang krijgen en dus de meeste bacteriën afschrikken.

Het vetgehalte is het ingrediënt dat de meeste bescherming vereist. Oxidatie van vetten in voedsel voor huisdieren kan een verlies aan calorische concentratie veroorzaken, onaangename geurtjes veroorzaken en de kleur van de brokken veranderen. Om oxidatie te voorkomen, gebruiken we natuurlijke antioxidanten die bekend staan als tocoferolen, vitamine E en rozemarijn.

Sommige dierenvoeding kan kunstmatige conserveringsmiddelen gebruiken. Dit zijn chemische stoffen die de besmetting van voedselbacteriën en veranderingen in voedselkleur vertragen. Deze kunnen butylhydroxyanisol of BHA, butylaathydroxytolueen of BHT, tertiair butylhydroquinon of TBHQ en ethoxyquin omvatten. Hoewel deze stoffen veel goedkoper zijn dan natuurlijke conserveermiddelen, zijn ze twijfelachtige alternatieven.

  • BHA E320 is in verband gebracht met leverziekten en kanker.
  • BHT E321 is in verband gebracht met kanker bij laboratoriumratten.
  • Ethoxyquin E324 wordt ook gebruikt bij de productie van synthetisch rubber voor banden. Het is geschorst voor gebruik door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid omdat het DNA kan beschadigen en tot celmutatie kan leiden. Dit is slechts een opschorting en geen verbod, dus het kan op elk moment terugkeren. Ethoxyquin wordt nog steeds veel gebruikt buiten de EU, dus controleer uw merklabels, met name de typische analyse. 

Sommige bedrijven voor huisdierenvoeding verleggen de grenzen als het gaat om de terminologie die wordt gebruikt op de ingrediëntenlijst. Helaas is er binnen de wetgeving ruimte om wat spin toe te voegen. Het is niet ongewoon om iets te vinden als:

  • bevat EU toegelaten antioxidanten 

Dit klinkt veel beter dan zeggen bewaard door BHA, BHT of Ethoxyquin

Het lijdt geen twijfel dat een natuurlijk conserveermiddel veiliger en gezonder is voor uw huisdier, maar ze zijn duurder dan synthetische antioxidanten. Het is fascinerend wanneer huisdierenvoerbedrijven adverteren dat hun voedingsmiddelen conserveermiddelvrij zijn maar geen details geven.                                                       

Geëxtrudeerde voedingsmiddelen hebben conserveermiddel nodig om ze de houdbaarheid te geven die we nodig hebben. Controleer de etiketten voordat u kiest welk merk voedsel aan uw eisen voldoet en onthoud - we gebruiken alleen natuurlijk in FourFriends.

We zijn altijd blij om dit onderwerp te bespreken middels e-mail of per telefoon.


Geschreven door FourFriends Pet Food,