WELK VOER MOET IK MIJN HOND VOEREN


Een veel gestelde vraag van eigenaren van gezelschapsdieren is "welk voer moet ik mijn hond voeren?". Met zoveel verschillenden merken hondenvoer is het lastig kiezen en dan helemaal wanneer de dierenarts tijdens het eerste bezoek een welkomstpakket van een groot merk in handen geeft waar zij weer financieel beter van worden.


Daarnaast is bijna iedere hond verschillend met ook nog eens andere voorkeuren voor smaak. Of je hond groot,klein, medium, pup, puber, volwassen, gecastreerd, etc is maakt ook nog eens een groot verschil. 


Het is zeer belangrijk om te weten welke ingrediënten in het voer van een hond echt nodig zijn voor een optimale gezondheid en welzijn. Dit heeft niet alleen invloed op de spijsvertering, maar ook op een glanzende vacht en hun energieniveau.


Het is cruciaal om te onthouden dat het dieet per hond kan verschillen. Honden zijn overwegend carnivoren die ook omnivoor voedsel eten. Het voer van een hond moet echter zowel volledig als uitgebalanceerd zijn om ervoor te zorgen dat het aan zijn dagelijkse voedingsbehoeften voldoet.


Droogvoer

Droogvoer wordt door 71% hondeneigenaren gegeven. Het heeft een erg laag vochtgehalte van ongeveer 8% waardoor men meer water zal moeten geven dan gebruikelijk. De bestanddelen worden geëxtrudeerd tot koekjes of brokjes en vaak verpakt in zakken of dozen. Vlees wordt meestal in een vers of gedroogd formaat toegevoegd. Een groot voordeel van droogvoer is dat het beduidend langer houdbaar is dan natvoer, dat vaak sneller bederft.


Natvoer

Natvoer bevat een hoog vochtgehalte en wordt meestal gekookt op hoge temperaturen om het voedsel te steriliseren. Het wordt vervolgens onder druk geseald en verpakt in blikken, foliebakken of zakjes. Een voordeel van nat hondenvoer is dat het kan helpen om een ​​hond te voorzien van vochtbehoefte.


Rauw dieet

Commercieel bereide rauw vlees diëten maken 5% van de markt uit. Dit voedingsformaat is spiervlees dat vaak nog aan het bot zit en bevroren wordt bewaard. Veel eigenaren gebruiken deze methode ook om hun eigen zelfgemaakte diëten te creëren. Dit dieet kan ertoe leiden dat een hond minder drinkt omdat het voer nat aan de hond wordt gegeven.

Hoeveel voer heeft een hond nodig?

De hoeveelheid voer in het dieet van een hond hangt voornamelijk af van de grootte, het ras en de leeftijd. Een vitale factor in het dieet van een hond is ervoor te zorgen dat ze de juiste portie voer krijgen. Als een hond te licht of te zwaar is, kan dit gedurende zijn hele leven tot gezondheidsproblemen leiden.

Bij het bepalen van de grootte en het gewicht van een hond, is het essentieel om meer naar hun lichaamsvorm te kijken dan naar het gewicht. Je zou de ribben van een hond moeten kunnen voelen als je met je vingers over hun zij gaat en een gedefinieerde taille ziet.


Puppies

De voeding die een puppy krijgt, zijn de bouwstenen voor een goede gezondheid gedurende zijn hele leven. Puppy's hebben meer calorieën en meer vitamines, mineralen, vetten en eiwitten nodig om hun ontwikkeling te bevorderen. Over het algemeen is puppyvoer geschikt voor 4 weken tot 12 maanden, hoewel dit niet voor elke hond hetzelfde is.

Een delicate balans tussen calcium en fosfor is cruciaal om de ontwikkeling van het skelet te ondersteunen. Terwijl ze ook een voedingsrijk dieet hebben om aan hun groeivereisten te voldoen en hen energie te geven tot hun volgende maaltijd. Kleinere rassen hebben meer geconcentreerde hoeveelheden voedingsstoffen nodig, terwijl puppy's van grotere rassen minder nodig hebben. De reden hiervoor is dat rassen van verschillende grootte in verschillende snelheden volwassen worden.Volwassen honden

Meestal bereikt een hond een volwassen levensfase tussen de leeftijd van 12-18 maanden​ Honden van kleine en middelgrote rassen hebben huisdiervoer met een hogere energie-inhoud nodig vanwege een snellere stofwisseling. Voedingsmiddelen met veel eiwitten, vitamines en mineralen zijn geweldig voor honden van kleinere en middelgrote rassen om zich te ontwikkelen.

Grotere honden bereiken iets later de volwassen leeftijd, ongeveer twee jaar oud, en om ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar worden, hebben ze voer nodig met minder geconcentreerde vetten. Hun dieet heeft meer gecontroleerde eiwit-, energie-, calcium- en fosforgehaltes nodig om een ​​gestage groei te garanderen. Voedingsstoffen zoals glucosamine zijn ook essentieel om hun gewrichten te ondersteunen.

Senior honden

Als een hond ouder wordt, wordt hij minder actief. Er is meer rust nodig en het duurt langer om te herstellen van inspanning, terwijl ziekten en aandoeningen vaker voorkomen. Een hond van 7 jaar of ouder wordt aangemerkt als senior. Dit betekent dat hun dieet moet worden aangepast met hogere vezelgehaltes en minder olie en vetten. Het vetgehalte wordt ook verlaagd, terwijl de bescherming van de gewrichten met vitamines en mineralen zoals omega 3, glucosamine, MSM en chondroïtine een hogere prioriteit heeft.


Voedselintoleranties en allergieën

Eigenaren van gezelschapsdieren interpreteren voedselintoleranties vaak verkeerd als een allergie, en interpreteren een darmstoornis vaak als een allergie. Aangenomen wordt dat minder dan 10% van alle allergische reacties het gevolg is van een voedselallergie. Een echte allergie is een immunologische reactie op een eiwitallergeen, wat doorgaans resulteert in jeukende huid, infecties en zelfs haaruitval. De meeste allergieën bij huisdieren zijn te wijten aan vlooien, huisstofmijt en milieuproblemen.

Dierenartspraktijken zullen allergietesten kunnen aanbieden om de mogelijke oorzaken van allergieën te achterhalen.


Welk voedsel mag niet in het voer van een hond zitten?

Als het om het dieet van een hond gaat, is niet alles veilig om te eten. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomend huishoudelijk voedsel dat problemen kan veroorzaken bij honden.


Graanvrij hondenvoer

Graanvrije voer is bij veel honden noodzaak. Deze vorm van hondenvoer wordt zonder granen geproduceerd en is vooral populair bij honden met specifieke voedselallergieën.

Voordelen van een graanvrij hondenvoer kunnen zijn:

  • Minder en kleinere ontlasting
  • Verbeterde conditie van huid en vacht
  • Minder spijsverteringsproblemen
  • Minder jeuk en krabben


CHOCOLADE


Alle soorten chocolade zijn giftig voor honden. Als een kleine hoeveelheid wordt geconsumeerd, kan dit leiden tot braken of diarree. Grotere hoeveelheden kunnen echter leiden tot toevallen of mogelijk fataal.

UIEN


Regelmatige uienconsumptie kan leiden tot een verandering in rode bloedcellen die kan leiden tot chronische lethargie, bleker tandvlees, verzwakte ledematen en snellere hartslag.

ZOUT


Honden hebben een bepaalde hoeveelheid zout nodig in hun voeding. Een dieet met veel zout kan echter leiden tot een hogere bloeddruk, wat kan leiden tot hartaandoeningen, hartaanvallen of beroertes. Dit verhoogt ook de druk op de nieren.

DRUIVEN & ROZIJNEN


Beide voedingsmiddelen zijn giftig voor honden en kunnen symptomen veroorzaken zoals braken, diarree, niet kunnen plassen en, in extreme gevallen, nierfalen.